Rumunsko má novú vládu, Ungureanov kabinet schválil parlament

09.02.2012 Celý región

Bukurešť 9. februára (TASR) - Rumunský parlament potvrdil dnes v Bukurešti veľkou väčšinou hlasov vo funkcii nového premiéra Mihaia Razvana Ungureana, ktorý v stredu večer odstúpil z doterajšej funkcie šéfa zahraničnej rozviedky. Dôveru Ungureanovmu kabinetu vyjadrilo 237 poslancov, proti boli dvaja. Opoziční zákonodarcovia však hlasovanie bojkotovali.

Nový predseda rumunskej vlády varoval, že éra prosperity sa v krajine nezačne už zajtra a zdôraznil, že v ťažkých časoch neprichádza s nerealistickými sľubmi. Program novej vlády sa podľa jeho slov bude opierať o prezieravosť a zodpovednosť.

Pôvodným povolaním historik, neskôr kariérny diplomat, ktorý bol v rokoch 2004-2007 šéfom rumunskej diplomacie, je známy proamerickými postojmi.

Ungureanu povedie ako nestraník, považovaný za blízkeho spojenca prezidenta Traiana Basesca, 18-člennú vládu.

V novej rumunskej vláde obsadia nové, výrazne mladšie osobnosti aj kľúčové posty ministrov vnútra, financií, hospodárstva či poľnohospodárstva.

Šéfom rezortu vnútra sa stal Gabriel Berca, ministerstvo financií povedie Bogdan Dragoi, rezort hospodárstva Lucian Bode, ministerstvo poľnohospodárstva Stelian Fuia. Novými členmi vlády sú aj minister cestovného ruchu Cristian Petrescu, minister dopravy Alexandru Nazare, ministerka školstva Catalin Babová, minister komunikácií Razvan Mustea a ministerka práce a sociálnych vecí Claudia Boghiceviciová.

Podpredsedom vlády zostáva Bela Marko. K zmenám nedošlo ani na čele ostávajúcich siedmich ministerstiev, vrátane zahraničných vecí a európskych záležitostí. Tieto rezorty povedú naďalej Cristian Diaconescu a Leonard Orban.

Ungureanu nahradil na čele kabinetu Emila Boca, ktorý v pondelok odstúpil pod tlakom pretrvávajúcich sociálnych protestov.

Podľa analytikov sa tak však stalo i pod tlakom straníckych štruktúr s cieľom obnoviť dôveru voličov v Demokratickú liberálnu stranu (PDL) pred parlamentnými voľbami, plánovanými na november.
 

Vyberte región